HTML

FeliCitta

Friss topikok

Cantamaggio

2013.05.03. 00:43 Felicitta

Adott egy édes kicsi település Emilia-Romagna tartományban, ahol minden év április 30-án megrendezik a Cantamaggiot. Ez egy tradicionális helyi fesztivál, amit Versanca-ban és a környező településeken tartanak meg, ezzel köszöntve a májust. A fesztivál lényege, hogy a központi Piazza-n esznek-isznak délutántól, majd este 9 óra körül a helyi viseletbe öltözött idősek a fiatalokkal együtt ablakok alatt énekelnek és gitároznak, amit a lakók nyitott ablakokból hallgatnak, majd válaszként egy nagy kosarat engednek le kötélen tele borral, szalámival és sajttal. Ezután továbbállnak a következő ablakhoz; és ezt addig csinálják, míg a környező településeket is végig nem járják, illetve kissé ittas állapotban rájuk nem talál a hajnal.  A legtöbbször elhangzó mondat pedig az egyik dal refrénje:" O bel o veng o mas". Másnap az emberek újra összegyűlnek a Piazzan, hogy abból a két méteres malacból falatozzanak, amit még előző este kezdtek el sütni odalent a völgyben. Ismét elkezdődik a mulatozás, de ez már nem tart másnap reggelig. Leginkább sétálnak az emberek, illetve a Cantamaggiohoz kapcsolódó mini-vadászfesztiválon vesznek részt. 

Nica mindenképp szerette volna, hogy lássam a Cantamaggiot, ezért jöttem 29-én. Igazán kedves hagyomány ez, ha nem az első napom/estém lett volna, szerintem Matteoval tartok és hajnal háromig járjuk a környező helyeket. Így viszont csak az evés-ivásból, vidámságból jutott nekem, meg a sok ismeretlen, de végtelenül kedves és közvetlen emberből, akik mind kíváncsiak rám. :) Újra találkoztam Nica barátnőivel, meg jó sok pokemonnal ( e szó megértéséhez kérjétek Dia segítségét :D ), akik tapasztalataim alapján mindenhol ugyanolyanok. 

A következő fesztivál júliusban lesz - ezt Bascherdeis-nek hívják, amikor artisták, utcai művészek, táncosok, tűzzsonglőrök lepik el a településeket; valamint több ezer látogató jön, hogy a kivilágított erdőkben különböző utakat tegyenek meg két város között; együtt iszogassanak, táncoljanak és mulassanak. Ezt a fesztivált egyébként a világon két helyen rendezik meg: Barcelona-ban és Vernasca-ban! :)

2 komment

Címkék: Vernasca Cantamaggio Bascherdeis

A bejegyzés trackback címe:

https://felicitta.blog.hu/api/trackback/id/tr105263168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masvilag 2013.05.03. 10:48:24

Pokemonok, zene, bor, kaja... Megtaláltad az Édenkertet.

Felicitta 2013.05.03. 11:13:49

@masvilag: Gondolod, hogy a pokemonok az Édenkerthez tartoznak? :D
süti beállítások módosítása